SolarWinds IT Trends Report 2024: AI omarmen – een zegen of een risico? (2024)

Het SolarWinds IT Trends Report 2024, getiteld “AI: vriend of vijand?“, biedt een uitgebreid onderzoek van het huidige landschap van kunstmatige intelligentie (AI) binnen IT-activiteiten. Uitgevoerd in samenwerking met Gebruikersbewijs, ondervroeg het rapport bijna 700 IT-professionals om hun visie op AI te begrijpen, waarbij de nadruk lag op de voordelen, uitdagingen en toekomstige implicaties van AI en AIOps (AI voor IT-operaties).

Samenvatting

Het rapport onderzoekt de tweeledige aard van AI als zowel een potentiële zegen als een bron van zorg voor IT-professionals. Terwijl filmische afbeeldingen van AI vaak angst oproepen voor oncontroleerbare, kwaadaardige machines, is de realiteit in IT genuanceerder. Professionals zijn aan het evalueren De impact van AI op de veiligheid, data-integriteit en besluitvormingsprocessen om te bepalen of AI een vriend of vijand zal zijn bij het bereiken van hun organisatiedoelen.

Methodologie

Bij het onderzoek waren IT-personeel en leiders van verschillende mondiale ondernemingen betrokken, met respondenten uit meerdere sectoren, zoals technologie, productie, financiën, telecommunicatie en gezondheidszorg. Bedrijven van verschillende omvang waren vertegenwoordigd, variërend van kleine ondernemingen met maximaal 1,000 medewerkers tot grote organisaties met meer dan 5,000 medewerkers.

Belangrijkste inzichten

  1. AI verbetert de efficiëntie en productiviteit in IT-teams
    • Automatisering en efficiëntie: Een aanzienlijk deel van de IT-professionals (46%) is van mening dat AI-investeringen zullen leiden tot meer efficiëntie, waardoor dit de belangrijkste drijfveer wordt voor het adopteren van AI-technologieën. AIOps wordt gezien als een krachtig hulpmiddel voor het automatiseren van repetitieve taken, het verwerken van grote hoeveelheden gegevens en het bieden van realtime inzichten, waardoor de productiviteit wordt verhoogd en de werkdruk voor IT-teams wordt verminderd.
    • Voordelen van AIOps: De integratie van AIOps kan leiden tot minder incidenten, snellere oplossingstijden, grotere zichtbaarheid en minder waarschuwingsgeluid. Dit verbetert de algehele efficiëntie en operationele mogelijkheden van IT-teams.
  2. Sterk vertrouwen in de adoptie en implementatie van AI
    • Investeringsniveaus: Bijna tweederde van de organisaties heeft $5 miljoen of meer geïnvesteerd in AI-technologie, terwijl 31% meer dan $25 miljoen investeert. Deze substantiële investering weerspiegelt het sterke vertrouwen in het potentieel van AI om aanzienlijke voordelen te bieden.
    • Toekomstblik: Een grote meerderheid (88%) van de respondenten heeft AI al geïmplementeerd of is van plan dit te doen. Veel IT-professionals (56%) willen echter nog grotere investeringen in AI en een snellere implementatie om de mogelijkheden ervan volledig te benutten.
  3. Beveiligings- en privacyproblemen
    • Grote zorgen: Beveiliging en privacy blijven de grootste zorgen: 47% van de IT-professionals meldt negatieve ervaringen als gevolg van deze problemen. De snelle vooruitgang van AI roept vragen op over gegevensbescherming, de integriteit van AI-modellen en de bescherming van bedrijfseigen informatie.
    • Regelgevende behoeften: Een substantiële meerderheid (88%) van de respondenten is voorstander van meer overheidstoezicht op AI, vooral op gebieden die verband houden met veiligheid (72%) en privacy (64%).
  4. Vertrouw op datakwaliteit
    • Problemen met gegevenskwaliteit: Veel IT-professionals zijn voorzichtig over de kwaliteit van de gegevens die in AI-systemen worden gebruikt. Slechte datakwaliteit is de op één na belangrijkste belemmering (16%) voor succesvolle AI-integratie, wat leidt tot fouten en onbetrouwbare resultaten.
    • Regering van de overheid: Meer dan de helft (54%) van de respondenten is van mening dat overheidsregulering een rol moet spelen bij het waarborgen van de gegevenskwaliteit en het bestrijden van desinformatie.
  5. AI als wijze adviseur, niet als eindbeslisser
    • Menselijk toezicht: IT-professionals zijn het er in grote lijnen over eens dat AI als adviseur moet fungeren en niet als solo-beslisser. Hoewel AI gegevens kan verwerken en patronen kan identificeren, is menselijk toezicht van cruciaal belang om ethisch bestuur te garanderen, vooroordelen te verminderen en het vertrouwen in AI-systemen te behouden.
    • Besluitvorming: Slechts 47% van de respondenten beschouwt verbeterde besluitvormingsmogelijkheden als een positief resultaat van AI, waarbij een meerderheid de behoefte uitdrukt aan meer comfort en vertrouwen in de rol van AI in besluitvormingsprocessen.

Toekomst van AI in IT

Het rapport anticipeert daarop generatieve AI zal binnen de komende twee tot drie jaar diep geïntegreerd raken in de dagelijkse routines. Early adopters melden al aanzienlijke voordelen op gebieden als klantenondersteuning en incidentbeheer, met verbeteringen variërend van 30-50% of meer op het gebied van kostenbesparingen, responstijden en klanttevredenheid.

Aanbevelingen voor organisaties

  • Ethische kaders aannemen: Implementeer raamwerken zoals AI by Design om ethische en veilige AI-ontwikkeling te garanderen.
  • Investeer in opleiding: Teams uitrusten met de nodige vaardigheden en kennis om AI-technologieën effectief te gebruiken.
  • Geef prioriteit aan menselijk toezicht: Handhaaf de menselijke betrokkenheid bij AI-besluitvormingsprocessen om vertrouwen, veiligheid en ethische normen te handhaven.
  • Ondersteuning van overheidsregulering: Pleit voor regelgevende maatregelen die problemen op het gebied van beveiliging, privacy en gegevenskwaliteit aanpakken.

Conclusie

AI heeft een enorm potentieel om de IT-activiteiten radicaal te veranderen, maar de integratie ervan moet worden benaderd met een zorgvuldige afweging van zorgen op het gebied van beveiliging, privacy en gegevenskwaliteit. Door best practices toe te passen en een evenwicht te bewaren tussen AI-automatisering en menselijk toezicht kunnen organisaties de kracht van AI benutten om efficiëntie, productiviteit en innovatie te stimuleren.

Deze uitgebreide analyse van AI in IT onderstreept het belang van proactieve planning en ethische implementatie om ervoor te zorgen dat AI een nuttig hulpmiddel blijft voor IT-professionals en hun organisaties.

Voor meer informatie moeten lezers toegang krijgen tot de AI: vriend of vijand? melden.

Gerelateerde onderwerpen:

Mis het nietQwen2 – Alibaba's nieuwste meertalige taalmodel daagt SOTA uit zoals Llama 3

SolarWinds IT Trends Report 2024: AI omarmen – een zegen of een risico? (3)

Antoine Tardif

Een van de oprichters van unite.AI en lid van de Forbes Technologieraad, Antoine is een futuristisch die gepassioneerd is over de toekomst van AI en robotica.

Hij is tevens de oprichter van Effecten.io, een website die zich richt op het investeren in disruptieve technologie.

SolarWinds IT Trends Report 2024: AI omarmen – een zegen of een risico? (4)

SolarWinds IT Trends Report 2024: AI omarmen – een zegen of een risico? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 5392

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.